Prvi podaci koji govore da je u Gajdobri postojala škola datiraju još iz prve polovine 18. veka. Školska zgrada u kojoj se i danas izvodi nastava podignuta je 1906. godine.

U periodu između dva svetska rata prvi put se u Gajdobri uvodi obavezno učenje srpskog jezika, pa su u školi radila četiri učitelja srpske nacionalnosti.

Posle oslobođenja, 1945. godine počinje sa radom „Državna narodna škola“.  Nastava se izvodila na srpsko-hrvatskom, mađarskom i slovenačkom jeziku. Naseljavanjem kolonista iz Hercegovine,  Bosne,  Crne Gore i Makedonije,  pojavila se potreba za povećanjem kapaciteta škole u Gajdobri koja je godinama radila bez imena. Od 1958/59. godine dobija naziv Osnovna škola „Aleksa Šantić“ Gajdobra, kako se i danas zove. Sa dolaskom kolonista broj učenika se stalno povećavao. Najbrojnija generacija bila je 1960/61. godine, kada je školu pohađalo 912 učenika raspoređenih u 24 odeljenja. Osim redovnih učenika, u školi su postojali i tečajevi za opismenjavanje odraslih i podizanje opšte kulture stanovništva. 1974. godine škole u Gajdobri i Novoj Gajdobri se ujedinjuju u jednu školu pod zajedničkim imenom Osnovna škola „Aleksa Šantić“ Gajdobra-Nova Gajdobra, i tako je sve do danas. Početkom 80-ih godina, u Gajdobri se, pored Bačke Palanke, organizuje  nastava u okviru srednjoškolskog opšte-obrazovanog sistema, odnosno deveti i deseti razred. Tada je veliki broj srednjoškolaca iz ostalih mesta iz bačkopalanačke opštine pohađao ovu školu, koja je u tim godinama bila među najbolje i najsavremenije opremljenim školama u opštini. Škola je bila glavni pokretač prosvetnog, kulturnog, sportskog i političkog života sela, koji se odvijao kroz različite sekcije, kurseve i druge aktivnosti.

Predavanje na temu „Ukradena bezbednost“

Datum: 22/10/2018  

Obaveštenje za roditelje

„Ne prljaj, nemaš izgovor“

Datum: 18/10/2018  

Na takmičenje odeljenja osnovnih škola „Ne prljaj, nemaš izgovor“ koje organizuje SBB fondacija učiteljice IV1 Jadranka Samopjan i IV2 Dragana Čolaković prijavile su svoja odeljenja. Za nekoliko dana počinje glasanje. Njihovi radovi su pod nazivom KREATIVCI i SUPEREKOLO. Uskoro opširnije o načinu glasanja. https://neprljajnemasizgovor.rs/eko_bonton https://neprljajnemasizgovor.rs/kreativci – IV1 – Jaca https://neprljajnemasizgovor.rs/superekolo – IV2 – Dragana

„Osnove bezbednosti dece“

Datum: 10/10/2018  

U okviru projekta „Osnove bezbednosti dece“ pripadnici Opštinske vatrogasne jedinice SO Bačka Palanka 9.10.2018.god. održali su predavanje u odeljenjima četvrtog i šestog razreda, na teme „Zaštita od požara“ i „Zaštita od tehničko – tehnoloških opasnosti i elementarnih nepogoda“. Predavanje je trajalo dva školska časa, a predavači su bili Duško Stojković i Aleksandar Lovrenčić. Učenici su […]