Prvi podaci koji govore da je u Gajdobri postojala škola datiraju još iz prve polovine 18. veka. Školska zgrada u kojoj se i danas izvodi nastava podignuta je 1906. godine.

U periodu između dva svetska rata prvi put se u Gajdobri uvodi obavezno učenje srpskog jezika, pa su u školi radila četiri učitelja srpske nacionalnosti.

Posle oslobođenja, 1945. godine počinje sa radom „Državna narodna škola“.  Nastava se izvodila na srpsko-hrvatskom, mađarskom i slovenačkom jeziku. Naseljavanjem kolonista iz Hercegovine,  Bosne,  Crne Gore i Makedonije,  pojavila se potreba za povećanjem kapaciteta škole u Gajdobri koja je godinama radila bez imena. Od 1958/59. godine dobija naziv Osnovna škola „Aleksa Šantić“ Gajdobra, kako se i danas zove. Sa dolaskom kolonista broj učenika se stalno povećavao. Najbrojnija generacija bila je 1960/61. godine, kada je školu pohađalo 912 učenika raspoređenih u 24 odeljenja. Osim redovnih učenika, u školi su postojali i tečajevi za opismenjavanje odraslih i podizanje opšte kulture stanovništva. 1974. godine škole u Gajdobri i Novoj Gajdobri se ujedinjuju u jednu školu pod zajedničkim imenom Osnovna škola „Aleksa Šantić“ Gajdobra-Nova Gajdobra, i tako je sve do danas. Početkom 80-ih godina, u Gajdobri se, pored Bačke Palanke, organizuje  nastava u okviru srednjoškolskog opšte-obrazovanog sistema, odnosno deveti i deseti razred. Tada je veliki broj srednjoškolaca iz ostalih mesta iz bačkopalanačke opštine pohađao ovu školu, koja je u tim godinama bila među najbolje i najsavremenije opremljenim školama u opštini. Škola je bila glavni pokretač prosvetnog, kulturnog, sportskog i političkog života sela, koji se odvijao kroz različite sekcije, kurseve i druge aktivnosti.

Božićni kviz

Datum: 26/12/2017  

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog Gospodina dr Irineja, 23. decembra u OŠ „Branko Ćopić“ u Mladenovu je održan kviz pod nazivom „Božić i božićni običaji“. U kvizu su učestvovali učenici trećih razreda osnovnih škola Arhijerejskog namesništva bačkopalanačkog. Prvo mesto su osvojile tri ekipe: OŠ „Aleksa Šantić“ Gajdobra – Nova Gajdobra, OŠ „Sveti Sava“ i […]

Održan Novogodišnji bazar

Datum: 26/12/2017  

20. i 21. decembra u školi u Gajdobri , održan je Novogodišnji bazar, prodajna izložba ručno rađenih novogodišnjih dekoracija, čestitki i ukrasa za jelku. Učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama se zahvaljuju svim posetiocima bazara, koji su se odazvali njihovom pozivu!

„Govori srpski da te ceo svet razume“

Datum: 26/12/2017  

Početak raspusta i nastupajućih praznika predškolci i učenici od prvog do četvrtog razreda u Novoj Gajdobri obeležili su još jednom aktivnošću u okviru projekta „GOVORI SRPSKI DA TE CEO SVET RAZUME“. Tema je bila ZDRAVICE I POZDRAVNI GOVORI, a svečanost je bila kako i dolikuje, uz piće i meze.