ПРОЛЕЋНИ ВЕТАР – интервју са поводом

Наша ученица Теодора Чичковић иза себе има збирку хаику поезије коју је симболично назвала ,,Пролећни ветар“. Попут наслова збирке, Теодора је ведра, весела и талентована девојчица. Ученица је VIII разреда, матуранткиња. У интервјуу за дигитални часопис ,,Врабац“ (који је део пројекта ,,Читалићи 2021, који ћемо промовисати у наредном посту), Теодора говори о својим песничким почецима, себи, плановима…
1. Шта те је инспирисало да напишеш прву песму и сећаш ли се када је то било?
Прву песму сам написала када сам била други разред. Сећам се да сам почела у глави да римујем неке речи, затим сам их склапала у кратке реченице, па у строфе и тако је настала моја прва песма. Била је о пролећу. Дала сам само мами да је прочита и још увек је имам у својој старој свесци и нико осим нас две је до сад није прочитао. Прва песма коју је прочитало више људи је била за школски конкурс, написала сам је у трећем разреду и освојила сам прву награду.
2. Који ти је омиљени песник?
Омиљени песник ми је Јован Јовановић Змај. Његове дечије песме су обележиле моје детињство, а сигурна сам и детињства мојих вршњака широм Србије. Мислим да је оставио значајан траг у српској књижевности.
3. Твоја прва збирка песама има назив ,,Пролећни ветар“. Реци нешто више о њој.
Збирка је добила назив по једној од песама која се у њој налази. Та песма ми је једна од дражих, јер сам њу написала међу првим хаику песмама и у договору са наставником Александром Павићем назвала сам је „Пролећни ветар“. Промоције сам имала у Гајдобри, у својој школи и на књижевној вечери, у Бачкој Паланци. Са хаику песмама сам наступала и на Европском фејсбук песничком фестивалу. Када сам је први пут видела било је необично. Мислим да тада још увек нисам била свесна колико имам среће да у петом разреду издам збирку песама, и то хаику песама, јер је јапанска поезија мало заступљела на овим просторима. За то сам захвална Књижевном клубу „Дис“, ОШ „Алекса Шантић“ и наставнику Александру Павићу, јер су ми они били подршка и без њих ово не би било могуће.
4. Читање је важан део одрастања сваког детета. Какве књиге волиш да читаш? Имаш ли неки савет о читању за своје вршњаке?
Читам свашта, највише романе, трилере и мистерију. Препоручила бих им да, за почетак, читају различите жанрове, да читају дела и наших и страних књижевника, док не схвате шта им највише одговара.
5. Ученица си 8. разреда. Какви су твоји планови за будућност?
Након гимназије, желела бих да студирам право, али не планирам да престанем да пишем. Писање песама је увек био и увек ће бити мој хоби, можда у будућности будем издала још неку збирку песама, а можда и књигу прозе. Волела бих да се опробам и у том правцу књижевност
Интервју урадила проф. Наташа Шуњка
177019787_1614424658751082_6349771415855993441_n

Comments are closed.